FBI-ul a accesat iPhone-ul 5c degeaba: nu a fost găsită nicio informație relevantă

de: Bogdan Cristea
14 04. 2016

Conform declarațiilor oficiale, FBI-ul nu a găsit nicio informație importantă în acel iPhone 5c al lui Syed Farook.

După cum reiese din cele mai noi informații apărute online, FBI-ul ar fi reușit să acceseze iPhone-ul lui Syed Farook cu ajutorul mai multor hackeri. Site-ul Vox menționează că agenția americană i-ar fi plătit pe aceștia pentru a descoperi o vulnerabilitate a sistemului (un zero-day exploit, specific modelului iPhone 5c) necunoscută până în acel moment. Astfel, autoritățile au putut accesa iPhone-ul și au putut obține datele din interiorul acestuia fără a declanșa o măsură de siguranță care fi dus la ștergerea tuturor acestora.

Totul bine până acum. Dar cât de utile au fost acele informații? Aici intervine problema principală. Potrivit site-ului celor de la CBS News, FBI-ul nu ar fi descoperit nicio informație relevantă până în acest moment. Autoritățile vor continua, cel mai probabil, să investigheze acel iPhone 5c și sperăm să aflăm mai multe informații în viitorul apropiat.

În data de 2 decembrie, anul trecut, Syed Farook și soția lui au ucis nu mai puțin de 14 persoane la o clinică din statul american California. Ulterior, FBI-ul a obținut iPhone-ul unuia dintre cei doi atacatori, însă a fost incapabil să acceseze conținutul criptat stocat în dispozitivul respectiv. Din această cauză, organizația a cerut ajutorul celor de la Apple, însă compania din Cupertino a refuzat să participe. Asta a dat naștere uneia dintre cele mai aprinse discuții pe tema securității din ultimii ani de zile, iar la un moment dat, se credea că Apple va fi forțată să creeze un software special pentru deblocare telefonului.

Dar unele dintre cele mai importante companii americane au luat partea gigantului din Cupertino. Chiar și Edward Snowden a sărit în ajutorul celor de la Apple, declarând că FBI-ul ar fi avut și alte opțiuni pentru a debloca iPhone-ul 5c. Printre pașii greșiți făcuți de agenție pe parcursul investigației se numără schimbarea parolei de iCloud, din cauza căreia nu a putut recupera un backup necriptat de pe serverele celor de la Apple. Mai mult decât atât, existau și posibilitățile de a decupla chip-urile de memorie din telefon pentru a fi accesate în mod separat, sau de a reseta contorul intern al telefonului, pentru a se încerca ghicirea parolei de câte ori se dorește.